Asus gaat een adblocker in de eigen browser verwerken. De vernieuwde Asus Browser wordt begin volgend jaar meegeleverd met alle mobiele producten van de fabrikant.

Asus werkt daarvoor samen met Adblock Plus, meldt de website Motherboard. De adblock-functie staat standaard aan.

Er zijn naar schatting 15 miljoen mensen die gebruikmaken van de Asus Browser. Het is voor het eerst dat Adblock Plus samenwerkt met een hardwarefabrikant om zijn software standaard mee te leveren.

Met adblockers kunnen mensen reclames op websites blokkeren. Volgens de makers van adblockers wordt ook het risico op het binnenhalen van schadelijke software verkleind, omdat die vaak via advertenties worden verspreid.

De adblockers zijn echter een doorn in het oog voor veel websites die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten. Omdat advertenties niet getoond worden, genereren deze websites ook geen inkomsten.

Steeds meer websites, waaronder NU.nl, tonen daarom een speciale melding aan gebruikers die adblockers inzetten, om te vragen of ze deze willen uitzetten.

Adblock Plus ziet geen kwaad in adblockers. De samenwerking met Asus is volgens directeur Till Faida van Adblock Plus "een roep om meer vernieuwing in de advertentie-industrie."