Iraanse hackers zijn er in 2013 in geslaagd de computersystemen van een dam vlakbij New York te hacken. 

Dat meldt de Wall Street Journal maandag op basis van bronnen binnen het Witte Huis. 

De aanval heeft geen schade aan de dam toegebracht, maar er zou wel informatie zijn gelekt over he de computersystemen die de dam controleren werken. 

De aanval zou gelijktijdig zijn uitgevoerd met een aantal hackaanvallen op Amerikaanse banken, die ook worden gelinkt aan Iran. Enkele jaren daarvoor waren de Amerikanen er op hun beurt in geslaagd om een kerncentrale in Iran te besmetten met het beruchte Stuxnet-virus.  

Het hackincident zou destijds een wake-upcall zijn geweest voor de Amerikaanse overheid. De aanval toonde aan dat Iran een stuk sterker was op het gebied van digitale oorlogsvoering dan werd gedacht, en echte schade kon aanrichten.

Electriciteitsnetwerk

Het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk zou bovendien regelmatig slachtoffer zijn van hackaanvallen vanuit het buitenland, blijkt uit onderzoek van AP.

De afgelopen tien jaar zouden er zo'n twaalf aanvallen zijn uitgevoerd op het elektriciteitsnetwerk. Ook deze aanvallen zouden terug te herleiden zijn naar Iran, hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is.