China bewerkt uitspraken over internetcensuur Wikipedia-topman

De autoriteiten in China hebben uitspraken van Wikipedia-medeoprichter Jimmy Wales op een internetconferentie aangepast, om de tekst beter aan te laten sluiten op standpunten van de Chinese regering.

Dat meldt de krant The Wall Street Journal.

Wales heeft donderdag meegedaan aan een paneldiscussie op een internetconferentie in het Chinese Wuzhen.

Hij zei dat geautomatiseerde vertalingen de communicatie tussen mensen verbeteren. Het idee dat een regering controle heeft over informatieoverdracht wordt daarmee achterhaald en onmogelijk, aldus Wales.

Toen de Chinese vertaling van de uitspraken op de website van de conferentie werden gezet, was het opeens een heel ander verhaal. "De regering kan de communicatie op diverse vlakken goed analyseren", was de vertaling.

In de vertaling zijn aardig wat stukken weggesneden en zinnen vervormd om ze beter aan te laten sluiten op de standpunten van de Chinese regering.

Internetcensuur

Voor de conferentie had Wales een ontmoeting met Lu Wei, de technologiebaas van de regerende Communistische Partij. Wales noemde die ontmoeting een "klein begin".

De conferentie in China is omstreden, omdat er in het land internetcensuur door de overheid wordt toegepast. Amerikaanse bedrijven als Apple, Microsoft en Netflix waren er wel aanwezig.

Lees meer over:
Tip de redactie