Telefoonfabrikant Blackberry zegt privacy en veiligheid voorop te stellen voor zijn klanten. Dat zelfde geldt echter niet voor criminelen die gebruikmaken van zijn diensten. 

Dat meldt Blackberry-ceo John Chen in een blogChen haalt uit naar "een van de grootst techbedrijven ter wereld" dat recentelijk weigerde mee te werken aan een onderzoek naar een drugsdealer. Volgens Chen plaatst dit bedrijf zijn eigen reputatie boven "het grotere goed". 

Hoewel Chen het bedrijf niet bij naam noemt, is het aannemelijk dat de Blackberry-ceo uithaalt naar Apple. De techgigant weigerde onlangs de autoriteiten te helpen bij het kraken van versleutelde gegevens op een iPhone. Volgens Apple is dit onmogelijk. 

"We verwerpen het idee dat techbedrijven dit soort redelijke en wettige verzoeken moeten weigeren", aldus Chen. "Net zoals individuele burgers verantwoordelijkheid dragen om te helpen bij het bestrijden van criminaliteit, moeten bedrijven ook doen wat zij kunnen, binnen de wettelijke en ethische grenzen."

Ethische grens

Waar die ethische grens volgens Blackberry precies ligt is echter niet helemaal duidelijk. Het bedrijf is voorstander van het versleutelen van data, en vindt ook bedrijven toegang tot hun servers door overheden moeten kunnen weigeren. 

Als voorbeeld van hoe het wel kan, geeft Chen het voorbeeld van berichtendienst Telegram. "Telegram biedt twee diensten; een privéchat en een groepschat. Telegram besloot publieke criminele kanalen te sluiten zonder de privéberichtendienst, waar veel klanten afhankelijk van zijn, te beperken."