'Google zette Amerikaanse politici in om antitrustboete EU te ontlopen'

Google heeft in 2014 leden van het Amerikaanse Congres en Huis van Afgevaardigden ingezet in een poging een grote antitrustboete van de Europese Unie te ontlopen.

Dat meldt The Guardian donderdag. Google vroeg de politici aan wiens verkiezingscampagnes het bedrijf giften had gedaan, brieven te schrijven waarin zij het opnamen voor de internetreus.

Die brieven gingen naar invloedrijke Europarlementariërs, in de hoop dat zij hun mening zouden bijstellen naar eentje die gunstig was voor Google.

Campagne

De actie is onderdeel van een grotere lobbycampagne van Google tegen de antitrustzaken die het bedrijf om de oren vliegen in Europa.

Zo staan er ook oud-EU-functionarissen en lobbyisten op de loonlijst, wordt er geld gegeven aan denktanks en onderzoeken die het bedrijf gunstig vindt en praatte ceo Larry Page met de voorzitter van de Europese Commissie, ondanks waarschuwingen dat dat ongepast zijn, over de zaken.

Google worstelt al jaren met de Europese Commissie, die vindt dat de zoekgigant haar macht als absoluut marktleider misbruikt. Het bedrijf onderhandelt al een hele tijd met de Commissie over een schikking, maar daar is tot dusverre nog geen overeenkomst in gesloten.

Lees meer over:
Tip de redactie