Microsoft werkt aan software die toekomstige misdaden voorspelt

Microsoft ontwikkelt een programma dat nauwkeurig zou kunnen voorspellen welke gevangenen binnen zes maanden na vrijlating weer de cel indraaien.

Dat meldt Fusion op basis van een webcast die Microsoft eerder dit jaar voor de Amerikaanse politie hield. De video werd al in augustus op Youtube gepubliceerd, maar in al die tijd slechts zo'n honderd keer bekeken.

In de video legt Microsoft-programmaleider Jeff King uit hoe de software werkt. Met een complex algoritme zouden met een nauwkeurigheid van 91 procent voorspellingen gemaakt kunnen worden op basis van standaardinformatie over gevangenen. 

"Heeft de overtreder banden met een gang? Zitten ze in rehabilitatieprogramma? Hoeveel overtredingen hebben ze in de gevangenis begaan? Hoe veel uur hebben ze in de isoleercel gezeten? Zulk soort dingen", legt King in de video uit. Aan de hand van dergelijke informatie zou de software van Microsoft met grote nauwkeurigheid kunnen voorspellen of een gevangene kort na vrijlating weer de fout in gaat.

​Vergelijkbaar met games

Volgens King is het algoritme te vergelijken met dat in videogames, waarbij het gedrag van computergestuurde vijanden wordt aangepast op het gedrag van de speler.

Microsoft zegt tegenover Fusion dat het programma nog volop in ontwikkeling is. Het model gebaseerd op standaardinformatie van gevangenen zou slechts een 'proof of concept' zijn.

Dergelijke ontwikkelingen kunnen vaak rekenen op kritiek van experts. Die vrezen dat overheden in de toekomst te veel zullen vertrouwen op algoritmes die mogelijk discriminerend werken.

Lees meer over:
Tip de redactie