Chinese president wil meer soevereiniteit op het internet

Landen moeten zelf kunnen bepalen hoe zij het internet reguleren, stelt de Chinese president Xi Jinping. Andere landen zouden zich volgens hem niet moeten bemoeien met 'binnenlandse aangelegenheden'. 

Geen enkel land zou uit moeten zijn op een "cyberhegemonie", aldus Xi op een internetconferentie in China, zo meldt de South China Morning Post

Xi beklaagt zich over het overwicht van een kleine groep landen die het beleid op het gebied van internet bepalen. "Er zou geen dominantie van één partij moeten bestaan, of besluiten door slechts een aantal partijen." 

Volgens hem is er daarom behoefte aan duidelijke richtlijnen om er voor te zorgen dat de soevereiniteit van landen op het gebied van internet wordt gerespecteerd. "De huidige regels weerspiegelen nauwelijks de belangen van de meerderheid van de landen.

Landen zouden volgens de Chinese president meer moeten samenwerken om internationale regels op te zetten die "redelijk, rechtvaardig en eerlijk" zijn, en de belangen van de meeste landen weerspiegelen.

Censuur

Het internet in China wordt streng gecontroleerd en gereguleerd. Opvallend genoeg werden er op de conferentie aan buitenlandse gasten telefoons uitgedeeld waarmee alsnog geblokkeerde websites bezocht kunnen worden, aldus de krant. 

In een jaarlijks onderzoek van Freedom House staat China zelfs op de eerste plaats op het gebied van internetcensuur. Volgens China is die internetregulatie noodzakelijk om buitenlandse vijanden tegen te gaan, die volgens het land voor "geruchten en laster" zorgen.

Lees meer over:
Tip de redactie