Netflix-streams verbruiken minder data door nieuwe technologie

Netflix heeft het formaat van zijn videostreams aangepast, waardoor in veel gevallen minder data wordt verbruikt om een film of tv-serie in dezelfde kwaliteit te streamen.

Dat meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety

De streamingdienst gebruikt nieuwe algoritmes om alle videobestanden opnieuw te 'encoderen'. Daarbij worden nieuwe manieren van datacompressie gebruikt en wordt bovendien rekening gehouden met de inhoud van de stream.

"Je hebt niet even veel bits nodig voor My Little Pony als voor The Avengers", zegt Anne Aaron, hoofd van de video-algoritmes bij Netflix. Een animatieserie heeft veel effen vlakken, die minder ruimte innemen bij het encoderen tot een videobestand. Video's met veel 'ruis' hebben juist een groter bestandsformaat nodig.

Dynamisch

Eerder hanteerde Netflix gelijke kwaliteitsniveaus voor al zijn streams, met bijvoorbeeld een bitrate van 235 kbps bij een resolutie van 320 bij 240 pixels tot een bitrate van 5800 kbps in full hd-resolutie. 

Die bitrates worden nu dynamisch afgesteld op basis van de inhoud van een video. Bij My Little Pony heeft de hoogste videokwaliteit nu een bitrate van 1500 kbps, bijna vier keer lager dan voorheen.

De databesparing geldt niet alleen voor animatieseries. Netflix toonde in het kantoor van Variety een aflevering van de eigen serie Orange Is The New Black. Hoewel het kwaliteitsverschil tussen de twee versies niet te zien was, verbruikte de nieuwe versie 20 procent minder data.

Netflix zegt uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de kwaliteit van de nieuwe videostreams, om ervoor te zorgen dat de databesparing niet zichtbaar is voor kijkers. In het kantoor van Netflix stonden twee tv's naast elkaar dezelfde serie af te spelen, en kon degene die het verschil zag een fles champagne winnen.

Providers

Door de databesparing kunnen Netflix-klanten meer series kijken met hun mobiele databundel, maar de verandering heeft vooral ook grote gevolgen voor internetproviders. In de VS is Netflix verantwoordelijk voor meer dan een derde van al het internetverkeer, en ook in Nederland stelde KPN onlangs al dat Netflix goed is voor 20 procent van al het verkeer op zijn vaste netwerk.

Bovendien richt Netflix zich steeds vaker op opkomende markten, waar minder snelle internetverbindingen beschikbaar zijn. Daar kunnen streams nu alsnog in een hogere kwaliteit worden aangeboden.

Het opnieuw encoderen van de volledige Netflix-catalogus neemt erg veel tijd in beslag. Op rustige momenten zet de streamingdienst zijn servers in om alle films en series over te zetten naar de nieuwe formaten. 

Lees meer over:
Tip de redactie