Twaalf arrestaties bij actie Europol tegen spionagesoftware

Bij een grote actie van de Europese politiedienst Europol zijn twaalf mensen opgepakt voor het gebruik van spionagesoftware. Het gaat om mensen in Frankrijk, Noorwegen en Roemenië.

Dat heeft Europol maandag bekendgemaakt.

De verdachten zijn na huiszoekingen aangehouden. Ook zijn er veel computers en internetaccounts in beslag genomen. Mogelijk hebben de verdachten gevoelige informatie gestolen.

Europol heeft in samenwerking met nationale autoriteiten in Europa jacht gemaakt op gebruikers van illegale software waarmee op afstand kan worden gezien wat iemand op zijn of haar computer doet.

Remote Access

Het gaat daarbij om zogeheten remote access Trojans die op computers worden geïnstalleerd, zonder dat de computerbezitter dat weet.

Criminelen kunnen met de software bankgegevens en wachtwoorden achterhalen. Het is zelfs mogelijk om via de webcam mee te kijken naar wat het slachtoffer doet.

Legale remote access-software wordt vaak gebruikt voor computerhulp en intern door bedrijven. Het grootste verschil is dat de gebruiker daarvan op de hoogte is.

Lees meer over:
Tip de redactie