Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben persoonsgegevens van zeker zevenhonderd Amerikaanse en een onbekend aantal Franse militairen gepubliceerd.

Dat meldt de website Neowin zaterdag.

De aanhangers, die zichzelf het Islamitische cyberleger (ICA) noemen, hebben de gegevens buitgemaakt door in te breken op computers van de strijdkrachten.

Het gaat om de namen, adressen, telefoonnummers en e-mails van officieren van het Amerikaanse en Franse leger.

Luitenant-generaal

Bij de gepubliceerde informatie staan in ieder geval de gegevens van een Franse luitenant-generaal, meerdere Franse kolonels en een Amerikaanse officier van de afdeling communicatie.

ICA heeft de gegevens vrijgegeven in reactie op de campagne 'IS-pestdag' die door het hackerscollectief Anonymous werd uitgeroepen.

Die beweging van activistische hackers had mensen opgeroepen leden van IS op vrijdag belachelijk te maken door grappige foto’s en teksten op internet te zetten.

Daarbij werd gevraagd de hashtag Daeshbags te gebruiken, een combinatie van het woord douchebag (sukkel) en Daesh, de arabische naam voor IS.

Cyberoorlog

Anonymous is verwikkeld in een cyberoorlog met IS. Anonymous wil het rekruteren en verspreiden van de ideologie door IS onmogelijk maken door websites offline te halen.

De strijd tegen IS werd opgevoerd na de bloedige aanslagen in Parijs vorige maand. Anonymous heeft naar eigen zeggen forums en websites offline gehaald waarmee IS mensen rekruteerde voor de jihad in Syrië en Irak.

IS noemde de hackers van de beweging idioten. Leden van IS wordt opgeroepen extra voorzichtig te zijn bij het bezoeken van jihadsites of het leggen van contact met IS.

Video: Wie zijn de IS-strijders