De slimme assistent Cortana van Microsoft krijgt een grotere rol in Windows 10. Met een update verschijnt de dienst ook in onder meer documenten.

Dat meldt The Verge vrijdag op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van Microsoft.

Cortana zou een 'zwevende' app worden die assistentie kan verlenen op allerlei plaatsen in het Windows-besturingssysteem. Nu zit Cortana nog vast in de taakbalk.

Microsoft zou ook overwegen om zijn Office 365-diensten in Cortana te verwerken, zodat de assistent binnen bedrijven bijvoorbeeld kan laten weten wie aan bepaalde documenten werkt en andere nuttige informatie kan vermelden.

On Tap

Op Windows-telefoons zou Microsoft de functies van Cortana binnen apps beschikbaar willen maken. Dat zou vergelijkbaar werken als de Now On Tap-dienst van Google, die de tekst op het scherm scant en daar contextuele informatie over geeft.

In de update voor Windows 10, met de codenaam Redstone, zou ook het notificatiecentrum van het besturingssysteem worden uitgebreid. Apps zouden hier widgets in kunnen plaatsen.

Verder moet het mogelijk worden om taken gemakkelijk van een desktop naar een mobiel apparaat door te geven, en vice versa. Momenteel zouden de nieuwe functies nog in de planningsfase zijn. Begin 2016 moet hier meer over bekend worden.