AMSTERDAM - Vanaf 1 november zijn camerabeelden van snelwegen in de randstad te zien via internet. Dat zegt Mark van der Vusse, persvoorlichter van Rijkswaterstaat (RWS ). Weggebruikers kunnen zo van dertien verkeersknooppunten online de actuele verkeerssituatie zien. In geval van drukte op de weg kan de weggebruiker zijn route aanpassen.

De camerabeelden zijn afkomstig van RWS. De organisatie stelt de beelden beschikbaar aan marktpartijen die op hun beurt de beelden weer aanbieden aan het publiek. Van der Vusse: "Nummerborden zijn niet te lezen en bij ernstige ongevallen gaan de camera's op een testbeeld om schending van de privacy te voorkomen."

Er worden beelden gebruikt van duizend camera's. Deze werden al gebruikt voor bijvoorbeeld het afhandelen van verkeersongevallen, maar zijn nu zo aangepast dat de beelden geschikt zijn voor gebruik via internet. De opnameapparatuur staat bij tunnels, spitsstroken en drukke ringwegen rond de grote steden. Onder meer de knooppunten Badhoevedorp, Kleinpolderplein, Everdingen en Ewijk zijn binnenkort te zien op internet.

Het gebruik van de beelden voor internet is overigens niet nieuw. De VerkeersInformatieDiens t stelt sinds half augustus via de website beelden beschikbaar van de snelweg A1 bij Muiderberg en de A4 bij Rijswijk.