Minister Kamp (Economische Zaken) gaat bij de Europese Commissie pleiten voor het openstellen van zowel het KPN- als het Ziggo-netwerk voor concurrenten.

Nog deze maand zal hij in een brief aan de Commissie uiteenzetten waarom Nederland 'gereguleerde toegang' mogelijk wil maken op beide landelijke netwerken voor vast internet, stelt een woordvoerder van het ministerie woensdag tegenover NU.nl.

Momenteel moet alleen KPN het mogelijk maken voor concurrenten als Tele2 en Vodafone om diensten aan te bieden via zijn vaste netwerk. Het Ziggo-netwerk, dat landelijke dekking kreeg na de overname door UPC, hoeft dat niet.

De Tweede Kamer en het kabinet pleiten al langer voor het openstellen van het Ziggo-netwerk, maar dat bleek niet mogelijk te zijn onder de bestaande Europese regels. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde bovendien dat het technisch lastig is om het Ziggo-netwerk ook open te stellen.

Regels

Toch wil Kamp dit mogelijk maken. "Wij zijn het enige land in Europa waar twee compleet dekkende, volwaardige netwerken zijn, en we doen er niemand kwaad mee als we dat op een goede manier regelen", zei hij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De minister zei het liefst medewerking te ontvangen vanuit Europa om het openstellen van het Ziggo-netwerk onder de huidige regels mogelijk te maken. "Maar ik ben bang dat dat weer niet zal lukken."

Daarom wil Kamp het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad, in de eerste helft van 2016, gebruiken om aan te dringen op nieuwe regels die het alsnog mogelijk maken om beide netwerken te openen voor concurrentie.

Volgens de minister heeft de Europese Commissie al gevraagd om te onderzoeken of het Ziggo-netwerk technisch kan worden klaargemaakt voor het toelaten van concurrenten. Dat ziet Kamp als een gunstig voorteken: "Ik vind dat een belangrijke eerste stap en dat moeten we denk ik ook doen."

Roaming

Tijdens het debat zei Kamp verder goede hoop te hebben dat de Europese roamingkosten inderdaad per 15 juni 2017 kunnen worden afgeschaft, zoals onlangs in Brussel werd besloten. Daarvoor moet nog wel een akkoord worden gesloten over de verlaging van de groothandelstarieven die verschillende Europese providers elkaar rekenen.

Onder de nieuwe regels mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor mobiel bellen, sms'en en internetten in andere EU-landen. Wel komt er een maximale gebruiksgrens voor mensen die roamingdiensten gebruiken. De exacte invulling daarvan is nog niet bekend.

Ook als dat nog voor vertraging zorgt, is er volgens Kamp al reden om tevreden te zijn, omdat de roamingtarieven in 2016 hoe dan ook al fors omlaag gaan. "We hebben het grootste deel van de buit al binnen, nu moeten we de rest van de buit binnenhalen voor 15 juni 2017. Ik denk dat dat gaat lukken."