Nederlanders verkiezen Whatsapp steeds meer boven Facebook, zeker als het gaat om onderling contact en het delen van foto's.

Dat concludeert onderzoeksbureau Multiscope donderdag na onderzoek onder 7.677 Nederlanders.

Facebook is momenteel nog wel het populairste sociale netwerk in Nederland. Zo'n 76 procent van de Nederlanders heeft een profiel. Whatsapp staat op de tweede plaats: 68 procent van de Nederlanders zegt de de app te gebruiken.

Als moet worden gekozen tussen Facebook en Whatsapp, gaat 72 procent van de Nederlanders voor de berichten-app. Bij de groep 18- tot 35-jarigen ligt dat aantal met 79 procent nog hoger.

Nog vaker in 2016

In 2016 verwachten Nederlanders dat ze Whatsapp nog vaker zullen gebruiken, gemiddeld 16 procent meer. Ondertussen voorspellen die nederlanders een daling in hun Facebook-gebruik, met 8 procent.

De ondervraagden zeggen Whatsapp steeds meer te gebruiken als manier om met vrienden en familie in contact te blijven. Zo is de berichtendienst verreweg de populairste manier om foto's te delen.

Foto's

Het gemiddelde aantal via Whatsapp gedeelde foto's ligt drie keer zo hoog liggen als het aantal foto's dat gebruikers via Facebook of Instagram delen, stellen de onderzoekers. Ook hier is het Whatsapp-gebruik onder 18- tot 35-jarigen het hoogst: gemiddeld 17 foto's per maand via Whatsapp tegen 2,5 foto via Facebook.

Facebook zou ondertussen steeds meer gebruikt worden om grote levensgebeurtenissen aan te kondigen en algemeen nieuws te delen.

Zowel Whatsapp als Instagram zijn eigendom van Facebook. Volgens Multiscope staat Linkedin op plek drie in de lijst met meest populaire sociale netwerken. 45 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt een profiel te hebben op de zakelijke site.