De digitale valuta bitcoin is uitgevonden door de Australiër Craig Steven Wright. De onbekende Australiër zit achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Dat stellen althans Wired en Gizmodo op basis van onderzoek naar de mysterieuze oprichter van de cryptomunt.

Beide technologiemedia kregen documenten in handen waaruit de betrokkenheid van Wright bij de oprichting van de munt zou blijken. Het gaat onder meer over een e-mailadres en een PGP-sleutel, gebruikt voor het versleutelen van e-mails, die zijn gelinkt aan Nakamoto.

Ook zou Wright op zijn blog verschillende details over bitcoins hebben gedeeld, voordat deze werden gepubliceerd door Nakamoto. Volgens Wired meldde Wright in een inmiddels verwijderde post dat een bètaversie van de bitcoin online zou komen, al voordat dat het geval was.

In het openbaar werkte Wright sinds vorig jaar aan de oprichting van een bitcoin-bank. Hij zou echter al lange tijd betrokken zijn geweest bij de munt en zelfs enkele e-mails hebben ondertekend met de naam Satoshi Nakamoto.

Woensdag is de Australische politie het huis van Wright binnengevallen, meldt Reuters. Een woordvoerder van de federale politie zegt dat dit niets te maken heeft met het artikel over de bitcoin, maar met een belastingkwestie.

Video: Politie valt huis 'Bitcoinbedenker' binnen

Politie valt huis 'Bitcoinbedenker' binnen
Politie valt huis 'Bitcoinbedenker' binnen

Commentaar

Wired heeft geprobeerd Wright om commentaar te vragen voor de publicatie van het stuk, maar kreeg via eenmalige e-mailadressen enkel vage antwoorden en referenties naar sciencefictionboeken terug. Het tijdschrift zegt dan ook dat niet 100 procent zeker is dat Wright daadwerkelijk de ware identiteit van Satoshi Nakamoto is.

Eerdere onderzoeken naar de bitcoin-oprichter eindigden zonder succes. Vorig jaar publiceerde het tijdschrift Newsweek een lang stuk waarin de Amerikaan Dorian Nakamoto werd aangewezen als bedenker van de bitcoin, maar dat verhaal werd ontkend en later ontkracht via het echte online-account van Satoshi Nakamoto.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de identiteit van de bitcoin-oprichter, niet alleen omdat dit een origineel en invloedrijk concept is geweest, maar ook omdat de bedenker van de bitcoin zelf nog een grote hoeveelheid van de digitale munten in bezit heeft. Deze bitcoins, met een waarde van honderden miljoenen euro's, zijn in de afgelopen jaren altijd onaangetast gebleven.