De Europese Commissie wil een einde maken aan de regioblokkades op digitale mediadiensten zoals bijvoorbeeld Netflix. 

De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel ingediend dat dat mogelijk moet maken. Indien het voorstel wordt aangenomen, moeten de nieuwe regels vanaf 2017 in werking treden. 

Momenteel is het mediabedrijven toegestaan om per EU-land een ander pakket aan te bieden. Zo kan het zijn dat de ene film of serie wel in bijvoorbeeld Zweden te bekijken is, maar niet in Nederland. 

Als de nieuwe regels worden aangenomen en doorgevoerd zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om films uit de Nederlandse Netflix-bibliotheek wel in andere Europese lidstaten te bekijken.

"Mensen die legaal materiaal zoals films, boeken, voetbalwedstrijden en televisieseries kopen, zouden dat mee moeten kunnen nemen waar zij ook gaan binnen Europa", aldus eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt).

Tijdelijk

In het voorstel wordt uitgegaan van tijdelijk verblijf in een andere EU-lidstaat. Het aanbod van digitale content zou dus niet over heel Europa worden gelijkgetrokken, maar wanneer een consument voor kortere duur in een ander EU-land verblijft zou zij of hij nog wel toegang hebben tot het aanbod uit eigen land.

Wat er precies met 'tijdelijk verblijf' bedoeld wordt, is niet duidelijk. Er wordt geen maximale periode genoemd in het voorstel. Mogelijk moet die termijn nog worden onderhandeld door de Europese lidstaten.

D66

"De Commissie zet met deze plannen een stap naar een interne digitale markt, en dat is hoog nodig", aldus D66-europarlementariërs Marietje Schaake.

De politica benadrukt wel dat de voorstellen geen einde maken aan het zogenoemde 'geoblocking'. "Toegang in de hele EU wordt slechts mogelijk voor content gespecificeerd in de lidstaat waar een internet gebruiker woont of een internet abonnement heeft."

Geoblocking

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) liet al eerder weten dat hij van het zogenoemde geoblocking afwil. Digitale content moet volgens hem vrij kunnen worden verhandeld over Europese grenzen, net als fysieke goederen.

Het auteursrecht is in elk EU-land echter anders geregeld. Producenten van films en series waarschuwen bovendien al langer dat het verkopen van rechten per land nodig is om geld te verdienen.