Spotify zou artiesten gaan toestaan om albums alleen beschikbaar te maken voor betalende gebruikers van de muziekdienst.

Dat meldt The Wall Street Journal, op basis van informatie van ingewijden.

Het overgrote deel van de ongeveer 100 miljoen Spotify-gebruikers betaalt niet voor de dienst. Een doorn in het oog van sommige muzikanten, die om die reden hun muziek van Spotify weren. Zo haalde Taylor Swift vorig jaar al haar muziek van Spotify.

De muziekdienst zou nu toegeven aan de kritiek, en artiesten de mogelijkheid geven hun muziek enkel aan de ongeveer 20 miljoen betalende gebruikers beschikbaar te maken.

De mogelijkheid zou eerst bij wijze van test worden onderzocht, om te zien wat de gevolgen op het werven van nieuwe abonnees zijn. Ook is nog niet bekend welke artiest als eerste zijn muziek alleen voor betalende Spotify-gebruikers mag uitbrengen.

Nieuw beleid

Tot nu toe hanteerde Spotify een strikt alles-of-niets-standpunt over muziek. Alle gebruikers krijgen hetzelfde aanbod, enig verschil is een hogere audiokwaliteit, wat extra functies en het ontbreken van reclame voor betalende gebruikers.

Spotify zei eerder dat zijn gratis versie de beste manier is om mensen over te halen uiteindelijk voor de dienst te betalen. Ondanks de gratis tak heeft Spotify van alle muziekstreamingdiensten de meeste betalende gebruikers.

Het commentaar op streamingdiensten groeit vanuit de muziekindustrie. Zo richtte rapper Jay Z de muziekstreamingdienst Tidal op, bijgestaan door artiesten als Madonna en Daft Punk. Onlangs besloot Adele haar nieuwe album totaal te weren van elke muziekstreamingdienst. Ze brak een verkooprecord in de VS.