Er is in 2015 minder nieuwe malware verschenen. Criminelen schakelden in het afgelopen jaar vaker over op standaard malwarepakketten in plaats van op maat gemaakte kwaadaardige software.

Dat blijkt uit cijfers die cyberbeveiligingsfirma Kaspersky Lab heeft vrijgegeven. Waar in 2014 nog 325.000 nieuwe malwarebestanden werden gedetecteerd door het Russische bedrijf, was dat aantal in 2015 gedaald naar 310.000.

Het op maat maken van een malwarepakket kost tienduizenden euro's. Dat verlaagt de winst en de marge die criminelen met de pakketten kunnen halen. Bovendien zijn die malwarepakketten vaak niet bestand tegen moderne antimalwaresoftware.

Daarom grijpen kwaadwillenden vaker terug op opdringerige reclameprogramma's of legitieme, maar gestolen of gekochte beveiligingscertifacten. Daarmee denkt de computer van het slachtoffer dat het met een legitiem programma van doen heeft, terwijl de cybercrimineel ondertussen gevoelige informatie buitmaakt.

"Malware wordt tegenwoordig gemaakt, gekocht en verkocht voor specifieke taken. De commerciële malwaremarkt heeft zich gevestigd, en evolueert in de richting van vereenvoudiging", aldus Vyacheslav Zakorzhevsky, Hoofd van het Anti-Malware Team bij Kaspersky Lab.

Die aanpak lijkt te werken, want het aantal aangevallen gebruikers steeg, ondanks minder nieuwe soorten malware, toch met 5 procent.