Chipmaker Qualcomm heeft mogelijk Europese mededingingsregels overtreden bij de verkoop van communicatiechips voor mobiele telefoons en andere consumentenelektronica. 

Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend op basis van een voorlopige uitkomst van een onderzoek naar het Amerikaanse bedrijf.

De commissie onderzoekt of Qualcomm kortingen heeft aangeboden aan klanten op voorwaarden dat zij geen chips af zouden nemen bij concurrenten.

Qualcomm zou vanaf 2011 "aanzienlijke bedragen" hebben betaald aan een niet nader genoemde "grote fabrikant van smartphones en tablets". Het contract tussen Quallcomm en de desbetreffende fabrikant is nog steeds van kracht, aldus de Europese Commissie.

Daarnaast wordt bekeken op het bedrijf geprobeerd heeft rivalen uit de markt te drukken door producten onder de kostprijs te verkopen. De commissie heeft nu verklaringen van bezwaar tegen Qualcomm naar buiten gebracht. Dit zegt echter nog niks over de uiteindelijke uitkomst van het onderzoek.

Vestager

"Ik ben bang dat de acties van Qualcomm er voor hebben gezorgd dat concurrenten werden verhinderd te concurreren", aldus eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). "We moeten ervoor zorgen dat de Europese consumenten blijven profiteren van concurrentie en innovatie, in een gebied dat tegenwoordig het hart van de economie is."

In juli werd gemeld dat Qualcomm onder de loep wordt genomen door Brussel. Qualcomm liet toen weten dat de zorgen van de commissie ongegrond zijn en dat het volledig meewerkt aan het onderzoek.