Facebook heeft Instant Articles, waarbij nieuwssites hun artikelen op de servers van Facebook publiceren, ook in Nederland gelanceerd.

In Nederland werkt Facebook samen met NU.nl, RTL Nieuws, NOS, Telegraaf en Metro

RTL Nieuws en Metro zullen direct gebruik gaan maken van de Instant Articles. NU.nl zal dat binnenkort gaan doen. 

De functie was al langer in het buitenland beschikbaar, en wordt onder meer gebruikt door The New York Times, BildThe GuardianBuzzfeed en BBC News. 

Instant Articles is een functie die nieuwssites de mogelijkheid geeft hun artikelen binnen een vormgeving van Facebook op de servers van Facebook te publiceren. Bekijken gebruikers zo'n artikel, is het direct leesbaar op Facebook en hoeft dus niet te worden doorverwezen naar de pagina van de nieuwssite zelf.

Wachttijd

Nu is de gemiddelde wachttijd voor een artikel via mobiel internet volgens Facebook zo’n acht seconden. Door de artikelen zowel op de servers van Facebook te plaatsen, als ook een vormgeving van Facebook te gebruiken, laden artikelen veel sneller.

Net als foto's en video's op Facebook worden ook Instant Articles in de achtergrond geladen als gebruikers er alleen al naartoe scrollen. De artikelen bieden een vormgeving die door Facebook is ontworpen, met veel ruimte voor beeld en video, en ook het merk van het publicerende medium.

Deelnemende uitgevers houden 100 procent van de inkomsten over artikelen die via de functie worden gepubliceerd, en ook alle bezoekcijfers komen de nieuwssites toe.