Een agent die werkte voor de Amerikaanse geheime dienst is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en elf maanden, omdat hij geld stal tijdens een onderzoek naar de illegale internetmarktplaats Silk Road.

Dat meldt Ars Technica. Een rechter noemde de diefstal "een zeer ernstige misdaad" die "het publieke vertrouwen heeft geschonden".

Na de arrestatie van een administrator van Silk Road gebruikte agent Shaun Bridges zijn inloggegevens om de accounts van drugdealers op de site te kapen. De bitcoins die in die accounts zaten maakte hij over naar een persoonlijke rekening op de inmiddels failliete site Mt. Gox.

Toen er een strafrechtelijk onderzoek naar Mt. Gox werd geopend, zorgde de agent ervoor dat hij eerst zijn bitcoins naar een andere site overhevelde. Door zijn handelswijze moest het onderzoek naar Mt. Gox worden opgeschort. 

Restitutie

Volgens de openbaar aanklager zijn bovendien verschillende rechtszaken rond Silk Road bemoeilijkt door de diefstal van Bridges, die voor zijn werk ook de familie van president Obama moest bewaken.

De agent had eerder al zijn schuld bekend. Naast zijn celstraf moet hij 500.000 dollar restitutie betalen.

Vrijdag werd in Thailand nog een man gearresteerd die de voornaamste adviseur zou zijn geweest van Silk Road-leider Ross Ulbricht. In mei werd Ulbricht zelf veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de marktplaats, waar voorwerpen als drugs, wapens en identiteitsbewijzen werden verhandeld. Hij is tegen dat oordeel in beroep gegaan.