Google heeft in 2015 minder geïnvesteerd in startups via zijn durfkapitaaltak Google Ventures.

Dat zegt directeur Bill Maris maandag in de Financial TimesGoogle Ventures, dat binnenkort de naam GV krijgt, stak geld in 34 beginnende bedrijven. Vorig jaar waren dat er nog 57.

De hoeveelheid geld die werd geïnvesteerd daalde ook, met 20 procent. In totaal heeft Googles moederbedrijf 2,4 miljard dollar opzij gezet voor durfinvesteringen, maar een derde daarvan is nog niet uitgegeven.

Het speciale Europese investeringsfonds dat Google Ventures in 2014 oprichtte wordt weer gesloten. Volgens Maris gebeurt dat niet omdat Ventures niet in Europa wil investeren, maar omdat het bedrijf één wereldwijd investeringsfonds creëert.

Alphabet

Met de naam GV wil het bedrijf zich distantiëren van Google, na de reorganisatie onder het nieuwe moederbedrijf Alphabet. 

Maris ontkent dat GV vooral investeert in startups die potentiële overnamedoelen zijn voor Google. "Als dat gebeurt zijn we klaar - dat is het eind van het bedrijf", zegt hij. Volgens Maris wil GV de aandeelhouders van Alphabet tevreden stellen, en niet Google.

In totaal heeft Google Ventures al in meer dan 300 bedrijven geïnvesteerd, waaronder grote namen als Uber en Nest.