De Franse politie zou, in het kader van de strijd tegen het terrorisme, de mogelijkheid willen krijgen om openbare wifi-netwerken en het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. 

Dat meldt de Franse krant Le Monde op basis van interne documenten.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken merkt in de documenten wel op dat sommige van de voorstellen technisch nog niet mogelijk zijn. Een aantal wensen zouden bovendien niet stroken met de Franse grondwet.

De Franse politie stelt voor het Tor-netwerk te blokkeren en gebruik te verbieden. Ook zouden voice-over-IP-diensten, zoals Skype, worden verplicht om encryptiecodes te overhandigen wanneer de Franse overheid daarom vraagt.

Tor is een anoniem netwerk waarmee het zogeheten diepe web kan worden geraadpleegd. Gebruikers zijn volledig anoniem en kunnen ook geblokkeerde sites bezoeken of sites speciaal ontworpen voor Tor gebruiken. Die sites zijn niet te vinden via bijvoorbeeld Google. Hoe de blokkade op het Tor-netwerk precies zou werken is onbekend. 

Een tweede voorstel zou in het geval van een noodtoestand het gebruik van gratis openbare wifi-netwerken verbieden. Volgens de Franse krant wordt dat voorgesteld omdat het voor de veiligheidsdiensten moeilijk is om gebruikers van die verbindingen te identificeren.