Stichting Brein heeft een Nederlandse uploader van illegale films en ebooks gedwongen te stoppen met delen, en bovendien op de torrentsite zijn excuses aan te bieden.

De Nederlander deelde zo'n vijfduizend torrents via populaire torrent-sites Kickass Torrents en The Pirate Bay, meldt Stichting Brein vrijdag.

De Nederlander stond op die sites bekend onder de naam 'ipod020' en plaatste volgens Brein bijna dagelijks torrents, voornamelijk films en ebooks. Hij moest in een schikking met Stichting Brein een boete van duizenden euro's betalen, en stoppen met het illegaal delen van bestanden.

Bovendien heeft hij het volgende bericht op zijn profiel op de torrentsites geplaatst: "Illegaal up- en downloaden kost niet alleen de filmindustrie maar ook mij veel geld. Doe het niet. Ik heb met Stichting BREIN moeten schikken voor duizenden euro's".

​Nieuwe software

Directeur van Stichting Brein Tim Kuik wijst op de dure gevolgen wanneer een uploader gepakt wordt. "Sommige uploaders doen net alsof het om een onschuldige hobby gaat terwijl ze grote schade veroorzaken en er door de illegale sites dik geld mee wordt verdiend. Als je tegen de lamp loopt, wordt het in elk geval een dure hobby", aldus Kuik.

Volgens Kuik gaat zijn anti-piraterijstichting volgend jaar nieuwe software gebruiken om meer piraten op te kunnen sporen.

Kamervragen

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) enkele Kamervragen over het opsporen van downloaders, waaronder of het "wenselijk is dat filmdistributeurs achter individuele downloaders aangaan". Ook wil Verhoeven weten hoe Brein en de distributeurs de uploaders achterhalen, en of hierbij een database van IP-adressen wordt gebruikt.

Bovendien wil het D66-Kamerlid weten of het College bescherming persoonsgegevens op de hoogte is van de methoden van Brein en de filmdistributeurs, met het oog op mogelijke privacyschending.

Daarnaast wil Verhoeven weten wie er aansprakelijk is wanneer illegaal downloaden aan een IP-adres is gekoppeld, en of bijvoorbeeld de eigenaar van een open wifi-punt aansprakelijk kan worden gehouden voor illegaal downloaden. Verhoeven verzoekt de minister de vragen voor het kerstreces te beantwoorden.