De overheid van Kazachstan heeft een wet doorgevoerd waarmee het vanaf januari mogelijk wordt om grote delen van het nationale internetverkeer af te tappen of te blokkeren.

Het grootste telecombedrijf van het land, Kazakhtelecom, meldt dat providers vanaf 1 januari verplicht worden al het versleutelde internetverkeer en alle mobiele verbindingen die door het land gaan te onderscheppen. 

Het bedrijf stelt dat de maatregelen de Kazachse internetgebruikers zal beveiligen tegen "buitenlandse internetbronnen". De melding (vertaling) is inmiddels van de site gehaald. 

In tegenstelling tot China, waar het internetverkeer wordt gefilterd door middel van een dure infrastructuur, is Kazachstan van plan om datzelfde te bereiken door alle internetgebruikers een verplicht beveiligingscertificaat te laten installeren op hun computers en smartphones, zo meldt de New York Times.

De overheid krijgt op die manier de mogelijkheid krijgen om versleuteld dataverkeer tussen Kazachse internetgebruikers en buitenlandse servers te lezen, zonder daar veel geld aan uit te geven. 

De methode is volgens beveiligingsexperts vergelijkbaar met een zogenoemde 'man-in-the-middleattack', een techniek die door hackers wordt gebruikt om internetverkeer af te tappen.