De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems heeft bij de Ierse, Belgische en Oostenrijkse privacywaakhonden nieuwe klachten ingediend tegen Facebook. 

De jurist wil dat al het dataverkeer van Facebooks Europese hoofdkantoor in Ierland naar de Verenigde Staten worden gestopt, blijkt uit zijn klacht (pdf).

Schrems voert al jarenlang actie tegen Facebook. Volgens de activist wijzen de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden erop dat de gegevens van Europeanen niet veilig zijn op Amerikaanse servers. 

De Oostenrijker erkent dat het stoppen van al het dataverkeer  grote gevolgen zal hebben voor Facebooks operaties in Europa. Hij stelt daarom een "redelijke implementatieperiode" voor, waarin de betrokken bedrijven technische en organisatorische aanpassingen kunenn maken. 

Schrems legt de klacht bij meerdere privacywaakhonden neer omdat hij niet volledig vertrouwt op het oordeel van de Oostenrijkse privacywaakhond. 

Safe Harbor

In oktober dit jaar behaalde Schrems al een grote overwinning op Facebook, nadat het Europees Hof het zogenoemde Safe Harbor-verdrag ongeldig verklaarde. 

Volgens Europese wetgeving moeten gegevens van Europese burgers binnen de grenzen van de EU blijven. Met de Verenigde Staten was echter een zogenaamd Safe Harbor-verdrag gesloten, waarin afspraken werden gemaakt over het waarborgen van de Europese burgers. Volgens het Hof zijn Europese gebruikersgegevens in de VS mogelijk niet veilig.