Internetpionier Rob Blokzijl is op 72-jarige leeftijd overleden. Blokzijl is geridderd voor de totstandkoming van het Europees internet.

Dat meldt Tweakers woensdag.

Blokzijl speelde een sleutelrol in de totstandkoming van internet in Europa, en werd daarvoor in 2010 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. In juli van dit jaar ontving Blokzijl de Jonathan B. Postel Service Award van de Internet Society.

De Nederlander was oprichter van RIPE, het Réseaux IP Européens. Die organisatie is verantwoordelijk voor de uitgifte van IP-adressen in Europa en het Midden-Oosten, onmisbaar voor de werking van het wereldwijde web.

Tijdens de jaren tachtig speelde Blokzijl al een sleutelrol in het opzetten van netwerken binnen de deeltjesfysicagemeenschap, bij het High Energy Physics Institute in Amsterdam, onderdeel van Nikhef en later bij CERN in Genève.

Dergelijke wetenschappelijke organisaties gebruikten grote, verbonden computernetwerken, die later de basis vormden voor het wereldwijde web. Het wereldwijde web, het onderdeel van het internet dat onder meer sites mogelijk maakt, kwam binnen CERN tot stand.

Blokzijl overleed op 1 december, en werd 72 jaar. RIPE heeft een condoleanceregister voor Blokzijl opengesteld.