Adobe raadt voor het eerst het gebruik van zijn plugin Flash af. Flash heeft te kampen met veiligheidslekken en werkt niet op mobiel.

Adobe doet de oproep bij het wijzigen van de naam van Flash Professional. De ontwikkelsoftware gaat voortaan door het leven als Adobe Animate CC.

Het animatiepakket voor onder meer websitebouwers biedt nog wel ondersteuning voor Flash. Toch spoort Adobe ontwikkelaars aan animaties met webstandaard html5 te maken. Animate CC is daar dan ook meer op toegespitst.

Kritiek

Flash krijgt al jaren kritiek. Zo wordt de plugin op mobiele platformen als Android en iOS niet ondersteund. Ook is Flash relatief zwaar, en trekt het een wissel op de prestaties en accuduur van apparaten.

Bovendien zitten er regelmatig veiligheidslekken in Flash. In oktober zou een kwetsbaarheid in Flash nog misbruikt zijn om in te breken in computers van overheden.

Weerstand

Daarnaast staat de plugin volledig onder beheer van Adobe, terwijl de html5-standaard open is. Dat zorgt ervoor dat ontwikkelaars met html5 bij het maken van sites, animaties of games niet afhankelijk zijn van één bedrijf, in tegenstelling tot bij Flash.

Verschillende bedrijven roepen al langer op om Flash de beëindigen. Onder meer Apple, Facebook, Firefox en Google leveren Flash bijvoorbeeld niet meer mee, vermijden of blokkeren het standaard.