Wikipedia heeft een nieuw wapen gevonden om de kwaliteit van de artikelen op de Engelse editie te bewaren terwijl het aantal vrijwilligers terugloopt: kunstmatige intelligentie.

De Wikimedia Stichting, de nonprofitstichting die Wikipedia ondersteunt, heeft de software zelf geschreven, schrijft de MIT Tech Review. Over de afgelopen 8 jaar is het aantal vrijwilligers dat de artikelen op de Engelse vlaggenschipeditite bijhoudt gedaald naar zo'n 30.000.

Hard

Dat ligt deels aan de bureaucratische omgeving waarin Wikipedia-vrijwilligers zich moeten begeven, maar ook aan de houding van de meer ervaren vrijwilligers. Zij zijn vaak erg hard voor nieuwkomers die fouten maken, daarbij gesteund door systemen die het makkelijk maken om veranderingen die nieuwkomers hebben doorgevoerd, terug te draaien.

De kunstmatige intelligentie moet vooral dat laatste aanpakken. De software is ingesteld om het verschil tussen het moedwillig verspreiden van valse informatie en een foutje te herkennen. Ook moet het interactie tussen een ervaren vrijwilliger en een nieuwkomer bevorderen door de ervaren kracht aan te moedigen de nieuwkomer te vertellen

Oordelen

"Ik vermoed dat het agressieve gedrag van de ervaren vrijwilligers te maken heeft met dat ze snel oordelen over aanpassingen in artikelen", zegt ontwikkelaar Aaron Halfaker. "Er is geen stok achter de deur die zegt 'als je deze aanpassingen doet, misschien moet je dan voorzichtig zijn en de aanpasser even een berichtje sturen'. Dat is wat het nieuwe systeem wel doet."

De kunstmatige intelligentie weet het verschil tussen een foutje en een moedwillige beschadiging al bij de Engelse, Portugese, Turkse en Farsi-edities van Wikipedia. Dat gaat gebaseerd op hoe vrijwilligers aanpassingen in het verleden hebben gelabeld. Sommige vrijwilligers gebruiken de software al, het is niet bekend of (en zo ja wanneer) elke vrijwilliger de software moet gaan gebruiken.