Turkije had Youtube van 2008 tot 2010 niet mogen blokkeren. Daarmee werd de vrijheid van meningsuiting geschonden.

Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag besloten (pdf).

De Turkse overheid werd voor de rechter gesleept door drie academici uit Ankara, nadat Youtube in het land werd geblokkeerd vanwege een aantal video's die Mustafa Kemal Atatürk, grondlegger van het moderne Turkije, beledigden.

De rechtszaak werd in eerste instantie door een rechtbank in Ankara verworpen, en de video's bleven geblokkeerd totdat de eigenaar van de auteursrechten hiertegen bezwaar maakte.

Meningsuiting

Volgens het Hof kan Youtube worden gezien als een belangrijke manier om informatie en ideeën uit te wisselen, en was de blokkade ervan daarom in strijd met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin vrijheid van meningsuiting wordt gegarandeerd.

Het Hof wijst er bovendien op dat eerder al werd besloten dat het niet toegestaan is om een hele website te blokkeren als één pagina van de site illegaal is. 

Blokkades

Ook na 2010 werd Youtube nog meermaals geblokkeerd. In de eerste helft van 2014 gebeurde dit omdat er een video verscheen die de permier Recep Tayyip Erdogan in verband bracht met corruptie. 

Eerder dit jaar was Youtube enige tijd geblokkeerd nadat beelden van een gijzeling werd geplaatst. Die werden uiteindelijk verwijderd, en Youtube is nu weer beschikbaar.