Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) verwacht niet dat de onderhandelingen voor een nieuw Safe Harbor-verdrag op korte termijn zullen worden afgerond

Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen. Volgens een woordvoerder van de minister zal het proces in ieder geval niet voor het einde van dit jaar worden afgerond. 

Volgens Europese wetgeving moeten gegevens van Europese burgers binnen de grenzen van de EU blijven. Met de Verenigde Staten was echter een zogenaamd Safe Harbor-verdrag gesloten, waarin afspraken werden gemaakt over het waarborgen van de Europese burgers. 

Dat verdrag werd in oktober ongeldig verklaard door het Europees Hof. Volgens het Hof zijn Europese gebruikersgegevens, bijvoorbeeld bij internetbedrijven als Facebook, in de VS mogelijk niet veilig. 

Van der Steur waarschuwt dat het dossier opnieuw beoordeeld moet worden in het licht van het arrest van het Hof. 

Nieuwe afspraken

Eerder waarschuwde (pdf) de Europese privacywaakhonden, de zogenoemde Artikel 29-werkgroep, dat de Europese Unie en de Verenigde Staten voor februari 2016 met nieuwe afspraken moesten komen. Gebeurt dat niet, dan volgen er mogelijk boetes voor bedrijven die alsnog gegevens van Europese burgers opslaan op Amerikaanse servers. 

Het nieuwe Safe Harbor-verdrag is al langer onderweg; er wordt al sinds eind 2013 gewerkt aan de opvolger van het oude verdrag. In oktober stelde eurocommissaris Věra Jourovo (Justitie) dat een nieuw akkoord dichtbij was. Van der Steur schrijft in zijn brief echter dat de onderhandelingen op twee punten inhoudelijk nog moeten beginnen.