Tientallen bedrijven zijn aangeklaagd door een Amerikaanse startup die claimt een patent te hebben op een technologie die veel wordt gebruikt om sites met https-verbindingen te beveiligen.

Cryptopeak Solutions heeft bijna zeventig rechtszaken gestart tegen onder meer Netflix, AT&T, Yahoo, Gopro, Pinterest en Hyatt Hotels, meldt The Register dinsdag.

Het bedrijf kreeg in mei een cryptografie-patent in handen. Cryptopeak claimt dat het gebruik van zogenoemde elliptic curve cryptography (ECC) een schending van dit patent betekent.

ECC is een techniek die door veel websites wordt gebruikt om hun verkeer te versleutelen bij het gebruik van https-verbindingen.

Het patent van Cryptopeak stamt uit 1997. Buiten de rechtszaken lijkt Cryptopeak geen verdere activiteiten te hebben. Critici noemen dit soort bedrijven, die er enkel op gericht zijn om met juridische procedures geld te verdienen aan octrooien, ook wel 'patenttrollen'.

Een advocatenfirma die Cryptopeak vertegenwoordigt en de aangeklaagde bedrijven wilden tegenover The Register niet reageren op de patentzaken.