Het is sinds kort mogelijk om jezelf te verzekeren tegen cybercriminelen. Verzekeraar AXA biedt in Nederland een verzekering met 'Cyber Protect' aan.

Daarover bericht de NOS maandag. 

Bedrijven konden zich al langer laten verzekeren voor cybercriminaliteit. AXA bood in onder meer Frankrijk en België eerder al de mogelijkheid al aan particulieren.

De d@ylife protect-verzekering van AXA in België biedt behalve bescherming en bijstand na een ongeval, ook bescherming tegen de risico’s van het internet.

Volgens AXA is het internet steeds meer onderdeel van het dagelijks leven, waardoor mensen voor de risico’s verzekerd moeten kunnen worden.

Het gaat daarbij om een verzekering tegen verspreiding van schadelijke informatie (laster), identiteitsdiefstal, fraude met betaalgegevens en problemen met online kopen.

Nederland

Financieel dienstverlener VKG gaat een soortgelijke verzekering voor particulieren in samenwerking met AXA aan Nederlandse klanten aanbieden. Volgens directeur Ruud van Kampen vallen de genoemde risico’s nu overal buiten.

"Niet alleen schade met de bankpas, maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken, kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen", aldus Van Kampen.

De directeur weet dat het verwijderen van beledigingen op internet moeilijk is. "IP-adressen achterhalen zal niet altijd lukken. En ook schadeclaims worden dan lastig. Zeker wanneer het bericht al 2400 keer is gekopieerd. Maar de verzekeraar heeft een team dat zich hier 24 uur mee bezighoudt", aldus Van Kampen.