Activistische hackers van het collectief Anonymous claimen de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vijf overheidswebsites in IJsland uit protest tegen de walvisjacht door dit land.

De sites, waaronder de officiële website van de premier en van de ministeries van Milieu en Binnenlandse Zaken, gingen vrijdag plat en bleven offline tot zaterdagmiddag.

In een video gepost op sociale media, riepen de activisten iedereen op om websites die zijn gelinkt aan IJsland te hacken uit protest tegen de aanhoudende commerciële jacht op walvissen, ondanks een internationaal moratorium.

IJsland is lid van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), een intergouvernementeel orgaan dat commerciële walsvisvangst sinds 1986 verbiedt. Maar zowel IJsland als Noorwegen blijft op walvissen jagen.

Japan

Japan maakte zaterdag bekend de walvisvangst bij de Zuidpool in maart te hervatten. Het land beweert de zeezoogdieren te vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Het Internationaal Gerechtshof bepaalde eerder dat dit onwettig is.