De Zweedse provider Bredbandsbolaget is niet verantwoordelijk voor de piraterij van haar klanten en hoeft daarom The Pirate Bay niet te blokkeren.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in de Zweedse hoofdstad Stockholm, meldt TheLocal.se. Volgens de rechter betekent het feit dat Bredbandsbolaget internet aan haar klanten levert niet dat de provider daarmee medeplichtig is als die klanten er vervolgens auteursrechten mee schenden.

De zaak was aangespannen door grote auteursrechtenhouders, waaronder Universal Music, Sony Music en Warner Music. Bredbandsbolaget beargumenteerde echter met succes dat het bedrijf niet verantwoordelijk is voor wat haar gebruikers met haar dienst doen.

Gevangenis

The Pirate Bay is een Zweedse site die in 2003 het levenslicht zag. De torrentsite is in de loop der jaren haast synoniem geworden het illegaal dowloaden van dingen als films, muziek en games.  

Vier oprichters van de site zaten in de afgelopen jaren al gevangenisstraffen uit voor medeplichtigheid aan het op grote schaal schenden van auteursrechten.

Nederland

In Nederland oordeelde de rechter in 2012 ook dat The Pirate Bay geblokkeerd moest worden. De rechter zette daar begin 2014 echter een streep door en sindsdien is de site weer bereikbaar.

De zaak sleept zich echter nog altijd voort. De Hoge Raad maakte eerder deze maand bekend dat het het Europees Hof om opheldering vraagt. De antwoorden die het Hof gaat geven, hebben invloed op zaken tegen The Pirate Bay door heel Europa.