Een derde van de kinderen in Nederland kijkt achteraf niet of een online verhaal klopt. De helft zou een mogelijk onzinverhaal achteraf delen met anderen.

Dat stelt een onderzoek van Mediawijzer.net, dat vandaag aan de Raad voor Cultuur wordt gepresenteerd. In totaal zijn er 6.067 kinderen tussen de 9 en 12 jaar en ouders ondervraagd.

Exact 33 procent van de ondervraagde kinderen geeft toe een verhaal niet te factchecken, nadat ze iets hebben gehoord of gelezen. 

Door 43 procent van de kinderen wordt wel gekeken of iets waar is. De rest van de kinderen zegt te twijfelen over wat ze zouden doen. 

Jongens kijken het vaakst of iets klopt: 46 procent, ten opzichte van 42 procent bij de meisjes. 

Online delen

De helft van de kinderen zegt een vaag bericht online te delen met anderen. Vijf procent twijfelt wat ze zouden doen en 45 procent weigert onduidelijk nieuws door te sturen.

Kinderen delen een vaag bericht vooral, omdat ze willen weten wat anderen ervan denken. Kinderen die niet delen doen dit om principiële redenen: zij delen alleen als ze zeker weten of iets waar is.

Ouders

Het merendeel van de ouders zegt een vaag bericht te controleren: in totaal 62 procent. Daarnaast zou 22 procent van de ouders niet de echtheid van een bericht controleren. De rest twijfelt. 

Ouders zouden ongeveer even vaak als kinderen een vaag bericht met anderen delen: 51 procent zegt dit te doen, al doet 17 procent hiervan dit alleen als ze zelf "zeker weten dat het klopt". 

In totaal 44 procent deelt niet, uit angst dat anderen denken dat het wellicht waar is.