Een Nederlandse torrent-uploader is zijn activiteiten gestopt nadat de 20-jarige student voor de rechter werd gesleept door Stichting Brein.

De uploader was actief op torrentsite Kickass Torrents en plaatste vooral films en tv-series met Nederlandse ondertiteling. Het ging onder meer om Jurassic World en The Walking Dead. De student had in korte tijd zo'n achthonderd torrents geüpload.

De rechter heeft geoordeeld (pdf) dat de uploader zijn activiteiten moet staken omdat hij daarmee het auteursrecht schendt. De persoon heeft inmiddels al zijn torrents verwijderd en bovendien een onthoudingsverklaring getekend. 

Als er opnieuw illegale torrents worden geplaatst door de Nederlander, moet de student een dwangsom van 2.000 euro per dag betalen, tot een maximum van 50.000 euro.

Naast de door Brein gemaakte kosten, betaalt de uploader ook een tegemoetkoming voor de geleden schade. Daarbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de piraat, aldus Brein. Het exacte bedrag is niet bekend.