Google lijkt van plan te zijn om zijn experimentele internetballonnen in te zetten boven de Verenigde Staten.

In een document dat werd ingediend bij telecomwaakhond FCC vraagt Google een licentie aan om tests uit te voeren met ongebruikelijke radiofrequenties, meldt Business Insider. Google wil de frequenties in alle vijftig staten van de VS en Puerto Rico gebruiken. 

Project Loon, het ballonnenproject van Google, wordt niet bij naam genoemd, maar lijkt exact aan te sluiten op het verzoek. Astro Teller, hoofd van de experimentele projecten van Google, wordt op de aanvraag genoemd. 

Bovendien verwijst Google naar eerdere tests met dezelfde technologie in het plaatsje Winnemucca, in de staat Nevada. Daar beschikt Google over "tijdelijke faciliteiten om ballonnen te lanceren".

Internet

De heliumballonnen van Google vliegen op een hoogte van 20 à 30 kilometer, hoger dan vliegtuigen. Ze kunnen enkel worden bestuurd door ze naar een hogere of lagere luchtlaag te sturen, waar zij bepaalde luchtstromingen kunnen volgen.

Ondertussen wordt gebruikgemaakt van 4G-technologie om internet naar de grond te sturen. Dat doet het bedrijf vooral in opkomende economieën en moeilijk bereikbare locaties. Google kondigde eerder al aan dat heel Sri Lanka internet krijgt via Project Loon. Ook Indonesië krijgt volgend jaar een ballonnennetwerk.

Frequenties

De aanvraag van Google gaat over frequenties van 71 tot 86 GHz. Dat zijn zeer hoge frequenties die kunnen worden gebruikt om veel data door te voeren. Het spectrum lijkt echter niet geschikt om internet naar de aarde te sturen en bijvoorbeeld binnenshuis bereik te bieden.

Daarom gaat het vermoedelijk om frequenties die de verbinding tussen de ballonnen van Google mogelijk zullen maken. De luchtballonnen zijn allemaal aan elkaar gekoppeld en vormen zo één groot netwerk.

Google heeft de nieuwe test van Project Loon nog niet bevestigd.