De FBI zou een hacker op het spoor zijn die 1,2 miljard gebruikersgegevens in handen zou hebben. Eerder werd al gesproken van de grootste hack ooit.

Dat schrijft de FBI in Amerikaanse rechtbankstukken, meldt Reuters.

De hacker zou schuilgaan achter de naam 'mr.grey' en zou in ieder geval deelnemen aan de bijzonder grootschalige hack, en mogelijk het brein achter de operatie zijn.

De FBI ging in augustus 2014 op zoek naar de dader achter de grootschalige hack. Volgens nieuwe informatie is de FBI een lijst met domeinnamen en andere informatie op het spoor gekomen die door de hackers zou zijn gebruikt om spam mee te verspreiden.

Tussen die informatie zat een e-mailadres dat in 2010 door 'mistergrey' was geregistreerd. De FBI is op Russische hackersfora op zoek gegaan naar berichten onder die naam.

Database

In een bericht uit 2011 van 'mr.grey' werd informatie van gebruikers van onder meer Facebook en Twitter aangeboden. Volgens de ceo van Hold Security, die de hack in 2014 onder de aandacht van de FBI bracht, is het aannemelijk dat 'mr.grey' de gestolen gebruikersgegevens beheert, of er in ieder geval toegang toe heeft.

Toen de hack in 2014 aan het licht kwam werd gesproken van 'grootste hack ooit'. Mogelijk is dat toch niet het geval, en is de betreffende database met 1,2 miljard gebruikersgegevens het resultaat van honderden tot duizenden kleinere hacks.