De zoekmachine van Google heeft links naar concurrerende sites als Yelp en Tripadvisor enige tijd minder prominent weergegeven. Volgens de zoekmachine kwam dit door een bug.

Dit weekend beklaagden bestuurders van Yelp en Tripadvisor zich over het feit dat hun sites bij mobiele zoekopdrachten onderin de resultaten terechtkwamen, waardoor ze slecht zichtbaar waren.

Dat gebeurde zelfs als specifiek werd gezocht op zoekwoorden als "Tripadvisor Hilton". Google toonde eerst zijn eigen locatiedienst Google Maps, met de bijbehorende recensies en prijzen. Volgens de zoekgigant berust dit op een misverstand.

"Deze problemen zijn veroorzaakt door een recente verandering in de code, die we snel willen repareren", zegt een woordvoerder van Google tegen Recode.

Klachten

De concurrenten van de zoekgigant lijken hier echter weinig van te geloven. "Google geeft nu opzettelijk verkeerde antwoorden bij lokale zoekopdrachten op het mobiele web", aldus Yelp-directeur Jeremy Stoppelman.

Mede dankzij klachten van Yelp en Tripadvisor is Google in de EU onderwerp geworden van meerdere mededingingsonderzoeken, onder meer naar machtsmisbruik met lokale zoekresultaten in de zoekmachine.

De Europese Commissie is in één geval al overgegaan tot een officiële aanklacht tegen Google. In die zaak gaat het om de prijsvergelijker Google Shopping. Die zou onterecht zijn voorgetrokken in de zoekresultaten. Google ontkent die beschuldiging en reageerde onlangs uitgebreid op de aantijging van de Commissie.