Googles initiatief om mobiele webpagina's sneller te laten laden, Accelerated Mobile Pages (AMP), zal begin volgend jaar worden gelanceerd. 

Dat maakt het bedrijf bekend in een blog. Dat Google bezig was met de ontwikkeling van AMP was al bekend, maar een lanceringsdatum was nog onbekend. 

AMP is een nieuwe open standaard die het laden van mobiele webpagina's veel sneller moet maken. Voor uitgevers moet het makkelijk worden om artikelen binnen het nieuwe formaat te presenteren. 

De artikelen kunnen gebruikmaken van Googles servers, om voor kortere laadtijden te zorgen. Ook worden er enkele beperkingen opgelegd op het gebied van advertenties. Dat kan nog wel, maar advertenties die voor vertraging zoeken zijn niet toegestaan. 

Google heeft al een aantal grote mediamerken binnengehaald voor het project, waaronder de Washington Post, de New York Times en de BBC. Daarnaast hebben nog ruim 1.600 kranten en televisiezenders hun steun uitgeroepen voor het project, stelt Google verder.

Google gaat met AMP de strijd aan met de Instant Articles van Facebook. Die werken ongeveer hetzelfde; uitgevers kunnen hun artikelen binnen een vormgeving van Facebook op de servers van Facebook publiceren. Als gebruikers zo'n artikel aanklikken is het direct leesbaar op Facebook en hoeft de pagina van de nieuwssite zelf dus niet worden geopend.