Nederlandse drugsdealers hebben in de drie jaar dat de illegale online marktplaatsen Silk Road en Silk Road 2 online waren, ruim 32 miljoen euro verdiend. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tijdens een internationale conferentie voor opsporingsinstanties over illegale online marktplaatsen. 

Op Silk Road 2 waren Nederlandse drugsdealers verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van alle verkopen.

Dark web

Beide marktplaatsen opereerden op het zogeheten dark web. Dat is een deel van het internet dat alleen met een speciale browser op te vragen is. Via Google of andere zoekmachines is dat niet mogelijk. Gebruikers bezoeken het dark web doorgaans met de browser van The Onion Router (TOR), die zegt zijn gebruikers volledig anoniem te houden.

Het dark web verwierf de laatste jaren vooral bekendheid dankzij marktplaatsen als Silk Road, Silk Road 2 en Evolution. Daarop waren legio illegale zaken te koop, waaronder voornamelijk harddrugs maar in sommige gevallen ook vuurwapens, kinderporno of huurmoordenaars.

Silk Road ging in 2011 online en werd in 2013 door de FBI offline gehaald. Een maand later verrees in Silk Road 2 echter al een opvolger, maar ook die was geen lang leven beschoren. In november 2014 werd ook Silk Road 2 opgerold door de FBI.

Conferentie

Opsporingsinstanties uit 25 EU-landen, de Verenigde Staten, Australië en Noorwegen houden maandag en dinsdag een conferentie over hoe ze illegale marktplaatsen op het zogenaamde dark web moeten aanpakken.

Het belangrijkste doel van de conferentie van maandag en dinsdag is het coördineren van een internationale aanpak van de marktplaatsen. Dat gebeurt onder de noemer ITOM (Illegal Trading on Online Marketplaces), een project dat twee jaar geleden door de Nederlandse politie ingezet werd.

Vorig jaar leidde internationale samenwerking nog tot de sluiting van 17 illegale online marktplaatsen, waaronder Silk Road 2.