AMSTERDAM - Bedrijven buiten Europa die op internet producten verkopen, moeten daarover belasting gaan betalen. Dat is besloten door ministers van Financiën van de EU. Internetwinkels in de VS en Azië voelen zich benadeeld door de nieuwe regel.

De belasting geldt voor internetbedrijven die consumentenartikelen in Europa verkopen en daarover nog geen btw betalen, in tegenstelling tot Europese concurrenten.Tot nu toe konden bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven hierdoor hun producten goedkoper aanbieden.

De btw wordt onder meer geheven op goederen als software, video's en muziekcd's die via internet besteld worden. Voor boeken geldt de nieuwe belastingtoeslag nog niet. Ook vallen business-to-business transacties buiten deze regel.

Amerika heeft inmiddels al bij de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) een klacht ingediend tegen de nieuwe Europese maatregel. Mogelijk wordt ook een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

De EU heeft de lidstaten gevraagd om de nodige wetgeving voor 1 juli 2003 in te voeren. De invulling van de details wordt overgelaten aan een nieuw comité, zo weet de Telegraaf te melden.