Google ontvangt inmiddels 1500 verwijderverzoeken per minuut. Met deze verzoeken proberen copyrighthouders om illegale content uit zoekresultaten te verwijderen.

Dat blijkt uit een nieuw transparantierapport van Google, ontdekte Torrent Freak

In de afgelopen maand ontving Google meer dan 66 miljoen verwijderverzoeken. Het ging hierbij om 71.918 webdomeinen, waarop content zou staan van 5.556 auteursrechteigenaren. De meldingen zijn afkomstig van 2.542 organisaties. 

Het aantal verwijderverzoeken is in de afgelopen jaren steeds meer gestegen. In 2011 ontving Google slechts een paar honderd verwijderverzoeken per maand. 

Proxyblokkade

In de afgelopen maand ontving Google de meeste verwijderverzoeken voor Unblocksit.es. Dit is geen downloadwebsite met illegale content, maar een website die de blokkade op andere pagina's kan opheffen.

Met behulp van een proxy krijgen gebruikers alsnog toegang tot websites die worden afgeschermd. Hierbij wordt via een externe server verbonden met een website, waardoor het lijkt alsof een gebruiker vanaf een ander adres verbindt.

Waarom de proxywebsite zo vaak voorbijkomt in de verwijderverzoeken is onduidelijk. Mogelijk wordt de website ook gebruikt om geblokkeerde torrentsites te bezoeken.