CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zegt dat inlichtingendiensten meer bevoegdheden moeten krijgen, als dat nodig is voor onze veiligheid.

Dat vertelde Buma tijdens een uitzending van WNL op Zondag.

De fractievoorzitter gebruikte het aftappen van internetverbindingen als voorbeeld. "We geven al onze gegevens aan supermarkten voor bonuspunten, maar niet aan de staat voor onze veiligheid."

Door internetverkeer in de gaten te houden, zouden inlichtingendiensten zoals de AIVD mogelijk terroristen op het spoor kunnen komen. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken presenteerde in juli plannen om de aftapbevoegdheden uit te breiden. Minister Ronald Plasterk beloofde daarbij dat privacy van burgers zou worden gewaarborgd. De plannen kwamen op losse schroeven te staan na een uitspraak van het Europees Hof.

Volgens bronnen gebruikte IS in Parijs 120 middelen om te communiceren, waaronder Whatsapp, Telegram en Silent Circle. Ook het gamenetwerk van Playstation werd gebruikt om te chatten.

Amerika

In de Verenigde Staten pleiten inlichtingendiensten sinds de aanslagen in Parijs om zwakkere versleuteling, om zo spionage bij chatdiensten makkelijker te maken. Op het moment is het niet mogelijk om bijvoorbeeld berichten op Apple's iMessage zomaar te onderscheppen.

Een non-profitorganisatie met bestuursleden van Apple, Google en Microsoft zei na de aanslagen dat zwakkere versleuteling "niet de oplossing" is.