In de Doclab-competitie van het internationaal documentairefestival IDFA zijn dit jaar tien verschillende virtualrealityprojecten te zien.

In ons uitgebreide artikel over Doclab kwamen al de indrukwekkende projecten RecoVR: Mosul, a Collective Recontstruction en Drawing Room voor. Hier geven wij nog drie VR-tips:

Waves of Grace

Decontee Davis, een overlevende van ebola in Liberia, staat andere slachtoffers van de ziekte bij. Omdat zij de ziekte al heeft overleefd, kan ze als enige zonder bescherming in contact komen met de zieken. Met de vr-bril op begeleidt zij de kijker naar deze bijzondere plek en krijgen we een kijkje in haar leven. Deze aangrijpende documentaire is deels ook een treffend gebed voor hulp.

DMZ: Memories of No Man's Land

Een voormalige soldaat uit Zuid-Korea vertelt over zijn ervaringen in de Demilitarized Zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea. Aan de hand van animaties, foto's en andere persoonlijke documenten kan de kijker zelf dit bizarre en gevaarlijke gebied verkennen.

LoVR

In deze virtuele datavisualisatie ziet de kijker in vier minuten vier seconden hersenactiviteit van iemand die verliefd wordt. Het project slaat wetenschappelijk weliswaar nergens op, maar is wel erg meeslepend. Het spannende electronummer Vessel van John Hopkins volgt de pieken en dalen van de virtuele grafiek, die aan het eind van de vier minuten durende film letterlijk duizelingwekkend wordt.