De Nederlandse auteursrechtenwaakhond Stichting Brein gaat met een automatisch systeem mensen opsporen die illegaal bestanden uploaden.

Zo moet het op grotere schaal mogelijk worden om illegale uploaders aan te pakken.

"Het gaat om mensen die echt als bron fungeren", zegt directeur Tim Kuik van Stichting Brein tegen de NOS. Momenteel richt Brein zich voornamelijk op websites die grootschalig illegaal materiaal verspreiden, maar de organisatie lijkt breder actie te willen ondernemen.

Het systeem van de stichting gaat kijken hoe vaak mensen binnen drie maanden illegaal media als films en muziek hebben geüpload. Als iemand regelmatig illegaal bestanden verspreidt, wil de organisatie dat aanpakken.

Mensen die alleen bestanden downloaden worden vooralsnog met rust gelaten, maar bij het gebruik van torrents of apps als Popcorn Time wordt doorgaans automatisch ook materiaal geüpload.

Providers

De ip-adressen die Brein met het systeem verzamelt zullen moeten worden gekoppeld aan een naam en adres. Daarbij is de medewerking van internetproviders nodig. Eerder zeiden verschillende providers al dat zij alleen informatie willen overhandigen als daar een gerechtelijk bevel voor is.

Volgens juristen moeten Nederlandse rechters nog bepalen of de schending van het auteursrecht zwaarder weegt dan de privacy van internetpiraten. In verschillende andere landen, waaronder Duitsland en Denemarken, komt het al zeer regelmatig voor dat illegale up- en downloaders te maken krijgen met schadeclaims van de film- en muziekindustrie.

Brein zegt volgend jaar de eerste uploaders te willen opsporen met het nieuwe systeem. Het is niet bekend op welke schaal de stichting het systeem zal inzetten. Stichting Brein was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar voor verdere uitleg.