Microsofts besturingssysteem Windows bestaat dertig jaar. Op 20 november 1985 lanceerde Microsoft de eerste versie van het besturingssysteem dat nog altijd op veruit de meeste desktopcomputers wordt gebruikt.

Windows 1.0 was Microsofts eerste grafische besturingssysteem. Tot die tijd draaiden pc’s nog op MS-DOS, dat nog werkte met tekstcommando’s. Windows was overigens niet het eerste grafische besturingssysteem. De Macintosh van Apple, een jaar eerder uitgebracht, was de eerste computer die visueel werd bestuurd. 

De kleurrijke, grafische interface betekende ook het begin van de muis als belangrijk hulpmiddel. De muis bestond hiervoor al wel, maar was nog niet erg ingeburgerd. Windows (en Macintosh) brachten daar verandering in. 

Twee jaar na de lancering van Windows 1.0 volgde Windows 2.0. In de nieuwe versie van Windows konden vensters elkaar ook overlappen en geminimaliseerd worden. Ook was dit de eerste versie waar het configuratiescherm, waar alle instellingen zijn samengevoegd, werd gebruikt. Dat scherm bestaat nog altijd in Windows 10. 

In 1990 en 1992 volgden Windows 3.0 en Windows 3.1, waarin maar liefst 256 kleuren werden ondersteund. Bovendien betekenden 3.0 en 3.1 ook de introductie van twee klassiekers: Patience en Mijnenveger. Beide games zijn nog altijd beschikbaar, hoewel ze wel apart gedownload moeten worden. 

Windows 30 jaar

In 1985 verscheen Windows 1.0 voor het grote publiek. Microsoft was er toen al vier jaar mee bezig. Het was nog niet mogelijk schermen over elkaar te tonen. Alle schermen moesten naast elkaar worden gezet.
Windows 2.0 kwam uit in december 1987 en was een stuk populairder dan de eerste versie. Er konden voor het eerst schermen over elkaar worden getoond.
In 1990 volgde Windows 3.0 en daarna in 1992 Windows 3.1. Deze versies zagen er grafisch iets beter uit en er waren betere mogelijkheden voor multitasken.
Windows 95 was n 1995 een grote verandering, hoewel nog steeds gebaseerd op MS-DOS waren er veel meer mogelijkheden en voor het eerst het nog steeds populaire startmenu.
Na Windows 95, 98 en nog meerdere NT-versies volgde Windows XP in 2001. Het besturingssysteem werd volledig gericht op consumenten en het systeem werd daardoor gebruiksvriendelijker.
Windows Vista was in 2007 de opvolger van het populaire Windows XP. Het bleek een misser. De systeemeisen waren te hoog en de verhoogde veiligheid gebruiksonvriendelijk.
Windows 7 moest de mislukking van Vista doen vergeten. Microsoft voegde een nieuwe taakbalk toe met grotere iconen. Het was eveneens de eerste versie met ondersteuning voor multi-touch.
Windows 8 betekende in 2012 een enorme verandering. Het uiterlijk ging op de schop en het systeem werd voornamelijk gericht op tablets en laptops met touchscreens. Het kwam Microsoft op veel kritiek te staan. © Bloomberg
Windows 10 combineerde in 2015 het beste van Windows 8 en Windows 7. De tegelomgeving werd geschrapt, maar de nieuwe interface komt wel terug in het vertrouwde startmenu dat in Windows 8 nog ontbrak. © NU.nl

Startmenu

Drie jaar later, in 1995, volgde de echte klapper voor Microsoft: Windows 95. Anders dan bij de eerdere Windows-versies werd het bureaublad voor het eerst gebruikt voor snelkoppelingen naar mappen, bestanden en programma's. 

Actieve programma's werden voor het eerst weergegeven in de nieuwe taakbalk. Met het verschijnen van de taakbalk verscheen ook voor het eerst het startmenu - misschien wel de meest invloedrijke toevoeging van het besturingssysteem. 

XP

Drie versies later, met Windows XP in 2001, kreeg het startmenu een flink herontwerp. Windows XP groeide bovendien uit tot de populairste Windows-versie, en wordt ook nu nog wel eens gebruikt, alhoewel Microsoft sinds medio 2014 geen beveiligingsupdates meer uitbrengt en gebruik dus gevaarlijk kan zijn.

In 2009 ging de interface van Windows met Vista weer eens flink op de schop, maar het was in 2012 dat Windows misschien wel zijn grootste herontwerp ooit kreeg, met Windows 8. Het populaire startmenu maakte plaats voor de nieuwe ‘tegel’-interface, die bij maar weinig gebruikers echt in de smaak viel. 

Windows 10

Met Windows 10, dat dit jaar uitkwam, paste Microsoft zich aan op de belangrijke opkomst van mobiele apparaten. De nieuwe versie van het besturingssysteem draait niet alleen op desktops, maar ook op smartphones en tablets. 

Daarnaast betekende Windows 10 de herintroductie van het populaire startmenu, waar gebruikers net als twintig jaar geleden snelkoppelingen vinden naar de belangrijkste apps.