Een nieuwe streamingdienst gaat enkel Nederlandstalige muziek aanbieden. Voor 4 euro per maand kan onbeperkt worden geluisterd naar HitsNL.

Alle grote muzieklabels werken mee aan de streamingdienst. Op HitsNL is onder meer het oeuvre van Marco Borsato, Guus Meeuwis, Nick & Simon en Frans Bauer te beluisteren.

Volgens initiatiefnemer Tom Peters, directeur van muzieklabel NRGY Music, zijn er veel mensen die enkel interesse hebben in Nederlandstalige muziek en door bestaande diensten als Spotify en Apple Music niet goed worden bediend.

"We zijn bang dat het Nederlandstalige materiaal ondersneeuwt op de internationale portals en niet de volle aandacht krijgt op de voorpagina's van die diensten", zegt Peters tegen NU.nl.

Volgens hem verdienen producenten van Nederlandstalige muziek relatief weinig aan streaming. Artiesten die Nederlandstalige nummers maken zouden "ondersneeuwen" onder het internationale popaanbod. Ook maakt HitsNL het mogelijk om te betalen zonder creditcard, volgens Peters nu nog een drempel voor liefhebbers van Nederlandstalige muziek.

Video: 'HitsNL speelt Nederlandse artiest in de kijker'

Apps

HitsNL heeft zelf apps voor iOS, Android en Windows Phone ontwikkeld. De dienst toont net als onder meer Spotify lijsten van de meest populaire nummers en zal zelf ook nieuwe releases uitlichten. Daarnaast hoopt HitsNL dat artiesten hun eigen afspeellijsten zullen samenstellen en delen met leden van de dienst.

Over vijf jaar hoopt HitsNL meer dan 500.000 abonnees te hebben verzameld. Peters haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat er een potentiële markt van 10 à 11 miljoen streamingklanten is, waarvan 13 procent enkel Nederlandstalige muziek wil horen.

De prijs van 3,99 euro per maand - een stuk lager dan de 9,99 euro per maand voor bestaande streamingdiensten - moet aantrekkelijk zijn voor muziekliefhebbers die geen anderstalige nummers willen horen. Peters: "Als ik toch niet van die muziek hou, waarom zou ik dan voor betalen voor de rest?"