De technische installaties van de Tweede Kamer hangen deels aan een zijden draadje. De Kamer gebruikt daar namelijk computers voor die zo oud zijn, dat er nog maar twee mensen zijn die er verstand van hebben.

Dat blijkt uit een brief van minister Stef Blok (Rijksdienst) over de veelbesproken renovatieplannen voor het Binnenhof.

''Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de technische installaties van de Tweede Kamer aangestuurd door computers van voor 1992. De leverancier en onderhoudsfirma heeft op dit moment in Nederland maar twee personen in dienst die nog kennis hebben van deze verouderde soft- en hardware. Ook zijn onderdelen vaak niet meer voorradig'', schrijft de bewindsman.

Opknapbeurt

Blok schetst in zijn brief een verontrustend beeld over onder meer brandgevaarlijkheid op het Binnenhof en draagconstructies die niet meer veilig zijn. Het is een nadere uitwerking van de problemen en de mogelijk oplossingen, waarom van verschillende kanten was gevraagd. De Eerste Kamer en de meeste politieke partijen hebben moeite met de opknapbeurt die het kabinet wil laten uitvoeren.

Het Binnenhof moet volgens die plannen in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De gebruikers moeten in die periode bivakkeren in het ministerie van Buitenlandse Zaken en in het gebouw van de Hoge Raad.

Dit kost kost maximaal 475 miljoen euro. Het kabinet wil geen renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico’s opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen.